Miújságíró http://miujsagiro.blogger.hu Újra élek!!! Újra írok!!! Újra repülök!!! hu téja http://miujsagiro.blogger.hu/2018/01/01/teja

 

"Maga szép és okos nő, vigyázzon magára!" Sokszor elolvasta az üzenetet, azután egész nap nyitott szemmel álmodott. És hát persze várt, várta a megígért téját, amit még tavasszal lebegtetett meg lelki szemei előtt a férfi. Aztán várta a francia vacsorát, szeptember közepe utánra, amikor vége lesz a határidős munkának. S álmodott. Sóvárogva, görnyedő gyomorral, remegő térddel, borzongó tarkóval. Hogy aki ilyet ír, az tudja, érzi. Látja, amit mások nem vesznek észre. Értékeli. Vágyik rá. Nézte, nézegette magát a tükörben. Rúzst kent a szájára, letörölte. Alapozót a szeme alá, a fekete karikára. A hasát behúzta, s beleerőltette magát egy régi szoknyába. A cipzár, a gomb belevájt a húsba. Fájt az oldala. Hetek, hónapok teltek el így, megfeszített, mohó vágyakozásban. S akkor aztán az álmok már egyre hangosabban kezdték követelni a magyarázatokat. Hogy tudniillik akkor miért nincs téja, hol marad a francia vacsora-meghívás? A nő nemhiába volt szép és okos, a csavaros eszével sok mindent megmagyarázott. Úgy sorakoztak a magyarázatok, mint a csizmák az ablakban Mikuláskor. Hol az egyiket kapta elő és fényezte órákig, hol a másikat. Hogy a férfi szégyenlős. Hogy elfoglalt, biztos rengeteget dolgozik. Hogy még előbb ki kell kecmeregnie a házasságából. Nem megy az úgy, ripsz-ropsz. Hogy szegény depressziós, az bénítja meg ennyire. Már nem is tudta se szerét, se számát a fröccsöntött mentegetéseknek, amiket egytől egyig szándékosan elhitt. Összeszorított ököllel sulykolta magának, mert a reményt nem bírta elengedni. Közben a kék szempárra gondolt, a kedves, szelíd hangra, ami mindig a fülében csengett. Azokat a mondatokat ismételgette, amikben akár csak szikrányi reményt lelhetett, vagyis mindent, minden egyes szót, amit fel tudott kutatni az emlékezetében arról az egy évvel ezelőtti késő délutánról, amikor utoljára látta a férfit. S az a másfél óra felpumpált illúzió romba döntötte öt év kemény feledésmunkáját. Egy halkan elejtett félmondat, és hatalmába kerítette valami megmagyarázhatatlan remegés, ami a combjaiban kezdődött és végigkúszott a gerincén, egészen a haja tövéig, s még a fejbőre is libabőrös lett tőle. Majdnem egy év telt el így. Aztán egyszer csak elfáradt. Lesöpörte a gondosan fényezett csizmákat az ablakból, kidobta a régi szoknyát, elrakta a rúzst. Bekapcsolta a számítógépet és kitörölte a téját, a szép és csinos nőt, a francia vacsorát, mindent. Mindent, amit csak a férfi valaha írt neki. Aztán kihúzta magát, kiegyenesítette a derekát és körülnézett. Napfényt látott, krizantémot, szellőrózsát a kertben, frissen lehullott diót az árokszélen, s két nevető, vidám gyereket az udvaron.

]]>
Mon, 01 Jan 2018 22:40:55 +0100 16967_75735
dió http://miujsagiro.blogger.hu/2017/10/25/dio

 

Öt óra sem volt még, amikor megcsinálta a fészket a teraszon. A padra tette a plédet, hogy legyen mire ülni, mellé a jó meleg gyapjúpaplant. A lábára zoknit húzott, a hálóing alá nadrágot, s a bundás papucsba bújt, mert mégiscsak október vége volt, ha enyhének is számított az idő. A vastag fürdőköpenyt vette magára, aztán a gyereket bugyolálta be: hálózsák, sapka, meleg köntös, s már kint is ültek. A nő a padon, a gyerek az ölében, összekuporodva, mint egy kis gubó, s a babáját szorongatta, az elmaradhatatlan, elnyűhetetlen babát. A nő a légzését figyelte, hogy befelé tud-e menni, szabadon áramlik-e a levegő. Csak délután jöttek ki a kórházból, de a kis kócos a két nyugodt éjszaka után, amit bent töltött, aznap vagy négyszer felsírt, s megint csúnyán köhögött. A nő ugatósnak hallotta, ezért rakott fészket a teraszon. Mert ilyenkor, amikor a légutak beszűkülnek és sipítva próbál a levegő utat törni magának befelémenet, a friss, hideg, párás levegő jót tesz. A gyerek odabújt, teljesen rálapult az anyja mellkasára. Elnémult a hajnal, még a kutyák is elfelejtettek ugatni. A nő szemét frissen tartotta az esőszag, a hideg, halkan kopogó-cuppogó, mindent átitató októberi eső. A diófa is megadta neki magát, s ernyedt karokkal engedte el a feketére ázott leveleket. Olykor egy-egy kései dió is koppanni próbált, de az eső halkan, szelíden a markába nevetett: jól föláztattam a talajt, puhára estél, kis keményfejű. A kislány enni kért. Az apja, aki idegesen téblábolt körülöttük, s a nő már beküldte többször aludni, hozott neki. Elmajszolta, de az utolsó falatot nem kérte. Megehetem? Kérdezte a nő, pedig nem is szerette a banánt. A pöttöm gyerektest elcsöndesedett. Álmában is a babát szorongatta, s a szájában le-föl mozgott a hüvelykujja. Egyre ritkábban rántotta össze a testét a köhögés. Tökéletesen belesimult az anyja ölébe, mintha soha ki nem szakadt volna onnét. A nőt valami furcsa boldogság járta át, pedig ez volt a negyedik éjjel, hogy nem hagyta aludni a betegség. Bizseregni kezdett a mellkasa, mélyen, melegen, s ez a melegség, amit a takaró adott, a vastag gyapjú vont köréjük, s ami egybetartotta, egybeforrasztotta őket, eggyé lényegült az anya és a gyerek testével. És ez a test elkezdett tágulni. Már nem önmagát érezte, hanem a magzatot magába olvasztó, sült gesztenye illatú, vérmeleg gomolyagot. Betöltötték a padot, aztán az egész teraszt, s onnét a városkát bekebelező, együgyű eső fölött kilépve a végtelenbe, az egész világot.

]]>
Wed, 25 Oct 2017 21:56:31 +0200 16967_75677
mese http://miujsagiro.blogger.hu/2017/10/11/mese

 

A gyerek még mindig ruhában volt, az ágy tetején ugrált, a haja szétbomolva röpködött a levegőben, a szája körül még ott barnállott a kakaó, mert vacsorára kakaós spagettit kért.

- Még nincs rajtad pizsama? - kérdezte a nő, amikor a mosogatást végre befejezte és belépett a gyerekszobába. Kinézett a nappali felé, a férfi a kanapén ült, a tévé előtt. A nő azt a szokásos facsarást érezte a mellkasában, amit mostanában naponta. Fájt, rohadtul, iszonyatosan, alattomosan és kitartóan. Miért is csinálna mást? Hogy is mondta a terapeuta? Tudná adni, amire szükségem van, de nem adja. És ez fáj.

- Fogat se mostál? Már ötször szóltam, hogy mosd meg! - fakadt ki. A copfos felhúzódott a sarokba, lába a párnán, és dacolt.

- De mostam! Nézd! - és az anyja arcába hajolva belelehelt, hogy a fogkrém szagát érezni lehessen. Tényleg, gondolta a nő, de azért kituszkolta a kislányt a fürdőszobába és lemosta az arcát.

- Te mit csinálsz itt? Megmostad már a fogad? - kérdezte a másik gyerektől, aki egy madzagon próbált valami rákötözött izét pörgetni.

- Kísérletezek - mondta a gyerek és esze ágában sem volt a fogkeféért nyúlni. A nő akkor már az ájulás szélén volt, és még előtte a meseolvasás, fektetés, vizet hozni be éjszakára, betakarni, bebugyolálni a hálózsákba, de csak amikor már elaludt, különben leveszi és kint lesz a dereka egész éjszakára. A karfiol alatt le kell kapcsolni a tűzhelyet, és a darált húst megpirítani. Hol lehet a köles? Jaj, arra már nem lesz energiája. A szeme égett, a feje zúgott és ez a gyerek még mindig itt ugrál és egy órája szarakodik a fogmosással.

- Majd kísérletezek én mindjárt - mordult föl a nő. - Kilógatlak az ablakon és megnézem, milyen lesz fejjel lefelé.

Mindig ilyen borzasztó dolgokat mondott, amikor már nem bírta, mert ezek ketten lerágták az összes húst a csontjáról: agyoncsapja, kiteszi a kutya mellé, megráncigálja a fülét, éppen mi jutott eszébe. De a gyerekek tudták, hogy ez csak handabanda, és legföljebb a fenekükre csap, amikor már nem bírja. A borzas kísérletező sietve nekilátott a fogmosásnak, berregett az elemes fogkefe. Spuri a szobába, várták a mesét.

- Nem mondod, hogy a tornapólóra ráhúztad a pizsamádat? - fakadt ki a nő, amikor meglátta a kilógó fehér szegélyt. Lerángatta mind a két pólót: az ő gyereke öltözzön föl tisztességesen. A kisfiú szó nélkül nekilátott, hogy kibogozza a ruhákat.

- Egyet mesélek mindkettőtöknek és azt én választom. Ha egyszer is beleszóltok vagy zörögtök közben, abban a pillanatban becsukom a könyvet és kimegyek - a két gyerek nem szólt, várták a mesét. Mintha az életük függne tőle. S az anya mesélt, mesélt, olvasta, hangsúlyozta. Először a kislány vackolta be magát mellé, s hajtotta a fejét a vállára, aztán a kisfiú tette egyre közelebb a lábát, s csúszott egészen a fotelig a padlón. Épp csak annyira, hogy az anyja elérje és meg tudja simogatni a borzas buksiját.

]]>
Wed, 11 Oct 2017 21:35:41 +0200 16967_75661
puzzle http://miujsagiro.blogger.hu/2017/10/07/puzzle  

A darabok, amiket kétségbeesetten igyekeztél először, úgy húsz évvel ezelőtt összegyűjteni, s remélted, hogy néhány éven belül meglesz mind, amiből kirakhatod az életed, olyan apró szilánkokká zúzódtak a szürke betonon, hogy két kézzel sem tudod egybelapátolni őket. Pedig húsz éve kitartóan igyekszel, csak még egy kicsit, mondod, s már nem guggolva, térdelve meríted marokkal vissza a kosaradba a törmeléket. Mert a kirakóst még mindig nem tudtad kiverni a fejedből. A kezedből már csak a fájdalmat érzed, arra, hogy ölelni, simogatni, becézni tudott, nem is emlékszel. Csak a szilánkok hideg éle maródik egyre mélyebben a tudatodba. Van, amelyik sárgásbarna: mintha égetett cukor vagdosná a tenyeredet. Szórod a kosárba, lassan telik, mert ezek a fránya diribdarabkák képesek kimászni, mint egy féreg, a lyukon, s a véka, amit a vesszőfonó öreg cigánytól vettél, szellősen készült, szabadon engedi őket. Nem érted, hiszen te másképp akartad az egészet. Egy képet hordozol a fejedben, amit húsz éve szerettél volna kirakni az életedből. A háttérben búboskemence, az ablakon kilátni a tyúkudvarra, az asztalon, a gőzlölgő tál körül tiszta tekintetű gyerekek viháncolnak, mindben ott az anyja és az apja huncutsága, hogy öröm rájuk nézni. S te ott állsz a bal sarokban, derekadat egy száraz, meleg tenyér fogja át, húsz éve, s nemhogy elfáradna belé, egyre erősebben tart, vigyáz és óv.

Ezt a képet húsz éve kitartóan látod magad előtt, s voltak pillanatok, amikor el is hitted, hogy létezik. Valahol, valamikor mégis kicsúszott a kezedből az egész, magad sem érted, hogyan, de szétplaccsant a szürke, poros, büdös betonon, s te marokkal szórod a szilánkokat a kosárba, amit a fának vettél, a búbos kemence mellé, hogy legalább egyben, egy helyen legyenek. S ezek a te életed cserepei úgy tekeregnek az alján, mint a dögben a nyűvek, kifolynak, átpréselik magukat a réseken, és mind más irányba hagynak el. Mint a fénysugarak a napot. Hiába nyúlsz, hiába futnál utánuk, egyforma, egyenletes sebességgel távolodnak az elérhetetlenség irányába. A derekadon a száraz, meleg kéz helyett csak az elnyűtt fájdalmat érzed, mert folyton a kosár mellett kuporogsz, hogy a törmeléket egy kupacban tartsd.

Igen, a gyerekek azért megmaradtak a kép közepén, bár közel sem olyan jólfésültek, nem olyan boldog és kiegyensúlyozott az arcuk, mint ahogy elgondoltad húsz évvel ezelőtt. Lerágták azt a kevés húst, amit adni tudtál, a szemük karikás, s az egyiknek folyamatosan rángatózik a szája széle, mert ő érzi legjobban a metsző fájdalmat a szívedben, a rémisztő, kongó, sötét magányt. S talán azt is tudja pontosan, ha ő nem lenne, már rég itthagytad volna az egészet.

]]>
Sat, 07 Oct 2017 16:55:44 +0200 16967_75647
műköröm http://miujsagiro.blogger.hu/2017/08/17/felido

- Rég láttalak, Kuksi - mondta Vorazlicki Klára Nóra Annamária Olga, az öreg és kopasz, fennakadt szemű bácsi.

- Hagyjon békén - felelt a lány és behunyta a szemét. A pillái alól kijövő, két forró kis patak szorosan simult az arcára.

- No, mi az, rám is haragszol? - kérdezte Vorazlicki Klára Nóra Annamária Olga. Kuksi nem felelt. A zsebkendőjét gyűrögette. Volt már, hogy megnézte magát sírás közben a tükörben. Vörös volt a szeme, gyűrött, duzzadt az arca és sötét örvény a szembogara. Színjáték.

- Nem akarom, hogy bőgni lásson - csuklotta olyan idétlen hangon, ahogy csak azok beszélnek, akik világ életükben egyedül hordozták a bánatukat.

- Miért, az nem te vagy? - kérdezte az öreg, fennakadt szemű bácsi. - Sokat sírsz mostanában. Gondoltam, megkérdezlek felőle.

- Mit érdekli az magát, maga tudálékos, vén kecske? Úgysem tud nekem segíteni - Kuksi már egészen összekuporodott, féloldalt dőlt a kanapén, a lábát felhúzta, és a zsebkendőt a szájába tömte, hogy ne hallatsszon ki az idétlen üvöltés a torkából.

- Kíváncsi vagyok - felelt az öreg. - Egyszerűen csak kíváncsi. Mert kívülről valami nagy tragédiának látszik ez megint.

- Aha, és akkor mi van? Mit jön itt nekem a fennsőbbséges segíteni akarásával? Mit faggat? Azt hiszi, lehet bármit csinálni most már? Nekem csak ez az egy életem van, érti? - s kicsapott belőle a sikoly, amit eddig a zsebkendővel tartott vissza.

- Azt látom, hogy fáj - fogta egészen halkra az öreg - és azt is látom, hogy dühös vagy.

- Utálni akarom az életet, gyűlölni akarom, hogy meg tudjak szabadulni tőle - a lány már nem sikoltozott. Felkönyökölt a kanapén, s maga elé meredve, bandzsítva egy kicsit, csak homályt látott.

- Becsapott? - firtatta az öreg.

- Tudja, ez olyan, mint az egyoldalú szerelem - mondta Kuksi. - Vagy nem is. Rosszabb. Mint egy szerencsekerék. Hiába vagy jó, hiába igyekszel, dolgozol, teszed ki a lelked, szarik rád. Ha nulla jön ki, akkor nullát kapsz. Mások, akik a kisujjukat sem mozdítják, megnyerik a főnyereményt, te meg ott állsz kifosztva, nincstelenül.

- Mit tett veled? - vonta föl Vorazlicki Klára Nóra Annamária Olga a bal szemöldökét is.

- Mindegy. Már úgyis késő. Öreg vagyok, és kipereg az idő az ujjaim között. Nézze, itt a nyakam körül már ráncosodik a bőr.

- Bosszant?

- Nem, nem ez bosszant. Hanem, hogy nem értem az egészet. Ugyanazt akartam, mint mások: szép családot, meleg, békés otthont, gyerekeket, szerető férjet. Gürcöltem, mint egy barom, nem nőnek való módon, mert azt nekem senki se mondja, hogy az a normális, hogy egy nő villanyt szerel, mosógépet hurcol és polcokat fúr fel, hogy majd' kitörik a csuklója.

- Valóban nem az - mondta az öreg, és most először nézett másfelé. A lány kezét nézte, a ráncosodó, tömzsi, vastag ujjakat, amik valaha zongoraművésznek készültek.

- És nem sikerült, látja, a kezem megnyomorodott a munkában és mégsincs, aki megfogja, megsimogassa, a tenyerébe vegye, hogy megpihenhessen. Szégyellem, ha mások meglátják, mert a többi nőnek csillogó műkörme van, én meg állandóan a koszt kapirgálom a rövidre nyírt körmeim alól, ami főzés, gyomlálás, takarítás közben alámegy. - Az öreg csak hümmögött, nézte az orra alá dugott, tömpe kezeket.

- Jó ember vagy - mondta félhangosan, s nem mert Kuksira nézni.

- Tudtam, hogy még maga is rúgni fog egyet belém - a lány arcát egy pillanatra sötét gyűlölet öntötte el. - Mintha nem ez volna a legnagyobb bajom. Jó ember? Mi a francot érek vele? Hogy nem hasad ketté a tükör? Tudja, mit? Nem akarok jó ember lenni, nem akarok másokért gürcölni, nem akarok lemondani és félreállni, és nem akarok mindig mindenkinek csak adni.

- Hát ne adj - mondta az öreg. Fölállt, kinyújtóztatta a térdét. - De úgysem tudod megállni. A hitedet, ha ellophatnám, megtenném - mondta, s búcsúzóul megérintette a lány kezét a vén, cserepes ajkával, aztán, ahogy jött, lassan, nyikorogva elcsoszogott.

]]>
Thu, 17 Aug 2017 17:00:28 +0200 16967_75609
puszi http://miujsagiro.blogger.hu/2017/07/24/puszi

 

Reszketett minden porcikája, kapkodta a levegőt, az agya zakatolt, a szíve majd' kiugrott a helyéről. Nyugodt maradt, legalábbis próbált annak látszani, amíg a vihar tartott. Utána jött volna az összeomlás. De akinek gyereke van, az nem engedhet meg magának ilyen luxust. "Hülyeséget beszélsz reggeltől estig!" süvített a fülébe a mondat, amit némán hallgatott. Néma maradt egészen sokáig. A férfinak ez ugyanúgy olaj volt a tűzre, mintha megszólalt volna: tombolni kezdett, s a szobából a keze ügyébe eső tárgyakat rángatta, ki az udvarra. Az eső épp szemerkélni kezdett - kívül is és belül is. A nő némán nézte, ahogy a gyapjúpaplanokat, amiket még az ősszel vett a gyerekeknek a hideg ellen, drága pénzen, a férfi kihajította a járdára, ahol már nem védte őket a terasz. Nem szólt. Tapasztalatból tudta, hogy ilyenkor teljesen fölösleges megszólalni, mert olyan, mintha egy tornádót egy kérem szépennel próbálna megállítani. A gyerek szorosan hozzábújt (a másik még aludt), belécsimpaszkodott, ő meg ölelte, puszilgatta. Nincs semmi baj, súgta a kislánynak, mert ennél okosabb hazugság nem jutott eszébe. Végtére is a gyereknek ott volt ő, aki biztonságot nyújtott, csak neki nem volt senki és semmi, amibe bele tudott volna csimpaszkodni. A tágra nyílt, mégis szűk szemeket látta maga előtt napokon, heteken keresztül, s a valószínűtlenül nagyra nőtt szájat, ahogy az arcába üvölti: "Elegem van belőled!"

Nem emlékezett, pontosan mikor és hogyan hagyta abba a férfi a tombolást. Valószínűleg be kellett mennie a munkahelyére. Amikor elment, a nő elkezdte visszahordani a tárgyakat, s közben azon tűnődött, vajon az a szorítás, amit a mellkasában érez, nem egy közelgő infarktus jele-e.

- Nem kaptam puszit - tolta oda este az arcát hozzá a férfi, amikor hazatért, s maga köré fonta a nő ernyedt karjait, mert ölelést akart.

]]>
Mon, 24 Jul 2017 14:53:12 +0200 16967_75604
dorong http://miujsagiro.blogger.hu/2017/05/06/dorong

 

 

 

 

 

 

 

Már az első, alig észlelhető jelekre gyanút fogott. Amikor megemelte a bevásárlószatyrot, furcsa, rossz érzés állt az alhasába. Mintha a tömör súly nem a karját, hanem a hasát húzná. Ilyet akkor érzett először, amikor az első gyerekét várta. S amikor végül megjelent a két csík a teszten, forró boldogság öntötte el. El is újságolta rögtön a férjének, alighogy a gyerekek elaludtak este. A férfi összeráncolta a homlokát, s a szeme összeszűkült. A nő jól ismerte ezt a tekintetet, semmi jót nem jelentett.

- Nem akarok ebben a házasságban megöregedni. Nekem a család olyan, mint egy alagút. Randizgatni akarok még.

Dannngggg..... Egy dorongütésnek ezekkel a mondatokkal szemben meglett volna az az előnye, hogy utána már nem érez semmit. A nő sajnálta, hogy neki nem dorongütés jutott. De mint egy ostoba kutya, akit mindig visszarúgnak a küszöbről, heteken át újra és újra nekifutott. Hátha. Beszélt. Kérdezett. Érvelt. Cirógatott. Ölelt. Várt. Sírni csak napközben sírt, amikor senki sem volt otthon.

- Tudod, hogy ellenzem az abortuszt. Döntsd el, hogy megtartod-e -- Dannnggg..... becsapódott a következő. A nő hátratántorodott, pedig röhögnie kellett volna, belenyúlni kifeszített hüvelykkel a pasas szemébe, rátérdelni a hasára, ordítani, hogy te ócska szemétláda, hogy lehetsz ennyire gyáva. Vagy egyszerűen csak köpni, okádni bele az álszent, sima arcba. De ő még erre sem volt képes. Vinnyogva bemenekült a fürdőszobába, amikor csak tehette, s ott harapta az öklét, mert a gyerekek már gyanút fogtak, hogy itt valami nem stimmel.

- Anyucinak kisbabája lesz - Dannnggg..... A nő éppen a konyhában pakolt, amikor meghallotta a férfi hangját. Azt beszélték, hogy együtt mondják meg a gyerekeknek, amikor letelik az első tizenkét hét, s a baba biztosan megmarad. Mert a nőnek eszébe se jutott az abortusz. A kisebbik ujjongott, a nagy is elmosolyodott, talán illendőségből. Fel se tűnt nekik az egyes szám. A nő ettől kezdve minden nap órákat töltött a fürdőkádban. Bőgött, s közben simogatta a pocakját, becézgette a kicsit. Tizenkét hetesen már érezte, ahogy a magzat odakúszik a keze alá. Épp, ahol a tenyere volt.

A pszichológust egy barátnője ajánlotta, s bár nem volt sok pénzük, megbeszélték, hogy belevágnak. A férfi ment először, hogy elmondja, válságban vannak. Könnyebben mozgott. A nő a gyerekeket rendezte, nem volt kire bízni őket. Aztán várt. Várt a sorára. Hogy majd ő is mehessen, bár együtt lett volna a legjobb, hisz úgy is tervezték.

- Én is szeretnék menni - mondta a férjének, sűrű vágyakozással. Megkérdezem, mikor mehetsz, mondta amaz. Közben a padlóra nézett. A nő várt, gondolta, még egy-két hétig kibírja, ha már eddig sikerült. S a következő alkalom után megkapta a választ. Ne menjen. Dannnggg.....

***

- Most tartok ott, hogy megpróbálnám újra veled - mondta a férfi, mikor a gyerek, akinek a születését sem látta, már kétéves volt. - Érdekes lettél.

A nő szíve megdobbant. Már-már a tenyerében érezte a dorongot, képzeletben hatalmasat lendített a hosszúkás, védtelen koponyára irányozva az ütést, az egyetlent, amibe tizenöt év minden keservét beleadva végső diadalt arat a férfi fölött. Aztán elengedte, s csak annyit mondott:

- Nem.

Másfél éve túl volt az egészen.

]]>
Sat, 06 May 2017 14:14:55 +0200 16967_75557
séta http://miujsagiro.blogger.hu/2017/05/01/seta

 

Éppen az aprósüteményeken gondolkodott, amikor a férfi leült mellé a kanapéra.

- Elmehetnénk sétálni - mondta.

- Menjetek - felelt a nő, s nem nézett rá. A ballagáson törte a fejét, hogy mit ad enni tizenöt embernek pénteken.

- Szeretném, ha te is jönnél - így a férfi, de a nő megrázta a fejét. Nem akart. Ezer dolga volt, de már nem volt kedve magyarázkodni. Az ég beborult, pedig milyen szépen sütött a nap még délelőtt, amikor ő a halom ruhát vasalta, három mosásnyit biztosan. Azután ebédelni kellett, lefektetni a kicsit, mert csak neki aludt el, az apjával mindig ordított, abból csak ritkán lett alvás. Különben a kalácstészta már cipókba gömbölyítve pihent a gyúródeszkán, csak sodorni, s fonni kellett.

- Nem akarok - mondta a nő. A férfi kezdett ingerültté válni.

- Gyerekek, beszéljétek rá anyátokat, hogy jöjjön el velünk sétálni! - A két kisgyerek épp mesét nézett, egyikük se moccant. A férfi fölkapta a távirányítót, s kikapcsolta a tévét.

- Gyere velem - nézett az asszonyra.

- Nem megyek.

- Anyátok lusta - mondta a férfi, s az ölébe ültette a kisebbik gyereket.

- Elviszlek téged.

A kicsi erre ordítani kezdett, hogy nem, nem akarok, és csak üvöltött hangosan és fülsiketítőn.

- Ne üvölts már - emelte föl a hangját a férfi - nem elég, hogy anyádat el kell viselnem, még téged is? - Az asszony rögtön kontrázott: - Nem vagy köteles engem elviselni! - s belül sírni kezdett.

- Nem hát - dühöngött a férfi, s ráadta a cipőt a kapálózó, üvöltő gyerekre.

- Ha nem hagyod abba, akkor viszlek aludni - emelte föl az apró kis testet, s bevitte a szobába, épp abba, amelyikben az az imént még aludt. Az ágyra tette, s csak úgy sebtében rádobta a plédet. A kicsi tombolt. - Anyát akarom, anyát, anyát - ordította, szinte levegővétel nélkül.

- Ne akard már az anyádat! - kiáltott a férfi tehetetlenül, s rácsukta az ajtót. Az asszony akkor felállt, odament és beszólt:

- Fejezd be az ordítást, igazán rád fér egy kis levegőzés. Gyere ide!

A gyerek maszatos arccal, hüppögve lemászott az ágyról, s az anyja nyakába csimpaszkodott. Az asszony szorosan megölelte, belecsókolt a nyakába - Édesem - suttogta, mert nem akarta, hogy a férfi meghallja.

- A bicajod ott van a csomagtartóban - mondta. - Kivegyük?

A pöttöm bólintott, s tétova lépést tett az ajtó felé. A nagyobbik, aki nem ellenkezett, már kint várt felöltözve. A férfi elővette a kicsinek a futóbiciklit, a nagynak a kezébe nyomta a focilabdát, s elindultak.

Az asszony gyomrát elengedte a görcs, hatalmasat sóhajtott, amint becsukódott az ajtó. A hirtelen rászakadó ajándékcsöndben lubickolt néhány pillanatig, majd visszabotorkált a nappaliba. Körbenézett. Gondolkodot egy kicsit, aztán rendbe rakta és felmosta a teraszt, ahová a kutya egy csomó sarat felhordott, elültette a fuksziapalántákat, amiket már vagy három hete megvett, meglocsolta a virágokat, leszedte a kötélről a száraz ruhát, kisütötte a kalácsot, lehúzta az ágyneműt, s bepakolta a mosógépbe, végül begyúrt egy adag omlós tésztát. Az aprósüteményhez.

]]>
Mon, 01 May 2017 00:42:18 +0200 16967_75553
mindig http://miujsagiro.blogger.hu/2017/04/29/mindig

 

Már nem üvöltött, nem csapkodott. Nem vergődött és nem is kapálózott. Csak fölkelt reggel, lement a konyhába, fogta a mosogatószivacsot, megvárta, amíg a bojlerből odaér a meleg víz, mosogatószert csöppentett a szivacsra és némán hozzálátott a munkához. Aprólékosan áttörölgette a pultot, minden félretolt, megemelt. A szennyes edényeket, evőeszközöket egyenként berakosgatta a mosogatógépbe. Épp tele lett. Bekapcsolta, elindult a zümmögés. Ami nem fért be, vagy sikálni kellett, kézzel mosogatta el. Lefújta a szemetes tetejét tisztítószerrel, azt is gondosan áttörölgette. A zellert megpucolta, felkockázta, pucolt hozzá krumplit is, s a megdinsztelt hagymával feltette főni. Aztán a húst vette sorra, a tálban fénylő, rózsaszín csirkemellet, amit már az este kivett a fagyasztóból, hogy olvadjon reggelig. Kicsit vacillált, hogyan készítse el, aztán egy részét felkockázta, a másikat szép szeletekre vágta, s a szeletekbe zsebet szúrt, amibe sajtos tölteléket nyomkodott. Reszelt sajt, egy kanál liszt, meg egy tojás, ami összefogja. Megsózta, s amíg a kockázott húsból a ragut készítette, félretette. A raguhoz hagymát pirított, konzervbabot, kukoricát, paradicsomot bontott, mexikói fűszert tett bele, két nagy gerezd reszelt fokhagymát, sót. Rátette a fedőt, aztán nekiállt bepanírozni a félretett húst. Összeturmixolta a levest tejföllel, megkóstolta. Kicsit még utána kellett sóznia. Elmosta a tálakat, a vágódeszkát, százötvenedszer is leöblítette, megtörölte a kezét, s kivette a kenyértésztát a dagasztóból. Bekapcsolta a sütőt, hogy melegedjen. A tésztát megformázta, s betette a kacsasütőbe, mert abban jó vastag és ropogós lett a héja. Amíg kelt, kisütötte a rántott húst, megfőzte a rizst, aztán összekeverte egy doboz konzervkukoricával. Előkészítette a salátának valót. A ragut betöltötte a tortillalapokba, táskává hajtogatta, s szépen egymás mellé sorakoztatta őket az olívaolajjal kikent tepsiben. Megkereste a hűtőszekrény alsó fiókjában a cheddart, s az apró lyukú reszelővel jó sokat reszelt a tetejére. Elmosta a reszelőt. A tepsit betolta a sütőbe, aztán elment a fürdőszobába, levette a fokhagymaszagú hálóingét s végre felöltözött. Szólt a gyerekeknek, hogy lehet teríteni. Kivette a tortillát a sütőből, s betette a kenyeret. Kivitte a levest az asztalra, s mindenkinek szedett belőle. A kisfia csúnyán nézett, nem akarta megenni a zellerkrémlevest. Csak három kanállal, mondta az asszony, s egyenként adagolta a gyerek fintorgó szájába. A kislány vígan kanalazta, neki ízlett. Aztán talált egy kis darab zellert, amit a turmixgép egészben hagyott, s odaadta az anyjának. Nem szeretem a zellert, mondta, s mindnyájan nevettek ezen. Visszavitte a levest a konyhába, kihozta a tepsit, a rántott húst s a rizst. A mexikóihoz még odarakta a tejfölt, a salsát és a jalapenot is. A levesestányérokat összeszedte, bepakolta a mosogatógépbe. Evett egy darab húst, salátával, aztán leszedte az asztalt, s a szennyes edényt bepakolta a mosogatógépbe. Csörgött az óra. Kivette a kenyeret a sütőből, meglocsolta vízzel, s hallgatta a héj vidám pattogását. Amikor mindenki elment az asztaltól, leült. Az ölébe vette a laptopot, megnézte a leveleit, válaszolt, olvasgatott, recepteket böngészett. A lábát feltette a kanapé karfájára, mert sajgott. A férje kifelé tartott a konyhából, mindkét kezében egy csésze kávéval, amit rendszerint ő készített el reggel, s hétvégén ebéd után is.

- Mindig csak az internet - mondta a nőnek, aztán a kezébe nyomta a kávét, s a saját bögréjével visszacammogott a laptopjához.

]]>
Sat, 29 Apr 2017 21:21:41 +0200 16967_75551
amerika http://miujsagiro.blogger.hu/2017/04/17/amerika

 

Izgatottan készülődött az egész család, a férfi még az idős anyját is elhurcolta a fodrászhoz, ilyen hajjal nem mehetsz el, anyám, a vacsorára, mit szólnak majd. A gyerekeket szép ruhába öltöztették, a felesége is a legszebbjét vette magára, színben hozzá illő, magas sarkú cipővel, sminkkel, parfümmel. Kicsit bosszankodott ugyan az asszony, hogy ő már nem jutott el a fodrászhoz, csak arra volt épp ideje, hogy megmossa, beszárítsa, de az úgyse lesz olyan sose, mint amit a szakavatott kezek csinálnak. Az autó kerekét is fel kellett volna pumpálni a benzinkútnál, mert hetek óta folyton leeresztett (megmondta a gumis, hogy ez már a szemétdombra való, javíthatatlan, ócska vacak), de már arra sem volt idő. Le is húzódtak a rakparton a Battyhány tér vonalában, s félreálltak a fal mellé. Épp jókor, mert a gumi már majdnem teljesen lapos volt (csak hazáig bírja ki, fohászkodtak). Villamossal mentek a Gellért térig, ahová megbeszélték a találkozót a másik családdal. Vártak egy darabig a szálló előtt, a kútnál, de senki sem jött, így hát besétáltak az aulába. Széles mosollyal üdvözölte őket a Távoli Rokon, a férfi, aki már Amerikában született, valamivel több mint negyven évvel ezelőtt. Az apjától mindkét nevét megkapta, de a nyelvét nem beszélte. A gyerekei lazán heverésztek a tágas fotelekben, a felesége kedvesen mosolygott. Mennyibe kerülhet itt egy éjszaka egy egész családnak, ez járt az asszony fejében, aki csinos ruhájában kínosan feszengett a farmeros, pólól, tornacipős amerikai család mellett.

A szállóból kilépve a Távoli Rokon azt javasolta, hogy sétáljanak át a Szabadság hídon, és mászkáljanak Pesten. A csillámos ruhában mögötte billegő asszony megrémült, hiszen a cipő már a villamoson kikezdte a sarkát, s húsz méter után a foga közül elnyomott szitkokat szórt arra, aki megalkotta a csinos lábbelit.

- Lehetne, hogy valahol itt a közelben keresünk egy éttermet? - kérdezte, igyekezvén könnyednek, lazának látszani. - A gyerekek már éhesek.
Az amerikai rokon mosolyogva bólintott, irányt váltott a csapat, s beáramlottak mindjárt az első étterembe, ami néhány házzal a szálló után állt, a Bartók Béla úton. Halászcsárda volt, avítt, nyolcvanas években tervezett berendezéssel, zsírszagú levegővel, poros kancsókkal, s halászhálókkal a falon. Az ötven-hatvan év közötti pincérek tettetett kedvességgel ültették le őket. Az arcukon az emberundor, az irigység s az abbéli reménység mohó örömének keveréke látszott, hogy az amerikait majd jól meg lehet pumpolni.  Kiosztották a megviselt, kopott, konyhaszagú étlapokat. A  nő felsóhajtott, s az asztal alatt titokban és megkönnyebbülve kibújt a szoros cipőből. A két mosolygó amerikai gyerek csirkehúslevest kért, az nagyon ízlett nekik eddig Magyarországon, s lelkesen várták az ételüket. Az apjuk és az anyjuk fotókat készített róluk, fotókat négyükről s fotókat a távoli rokon magyar családról, amelynek sosem beszélték a nyelvét. Bár a férfi említette, hogy amikor a lánya megszületett (ő volt az idősebb, úgy tizenkét éves lehetett), a nagypapa, aki övenhatban vándorolt ki, valami magyar dalocskát énekelt neki.

- Csíp, csíp csóka? - kérdezte énekelve a nő, mert hát kicsi gyerekei voltak, éppen benne volt a gyakorlatban.

- That's it! - mondta az amerikai, s kellemes puhasággal mosolygott. Mindenki angolul beszélt, mert szerencsére a magyar család valamennyi tagja beszélte úgy-ahogy a nyelvet. A két kisgyerek nem, de hát velük nem sok dolguk akadt. A családfő büszkén mesélte, hogy a vidéki rokonokkal is meg tudta értetni magát: ha az embernek ájfónja van, a google fordító mindenütt elérhető, s csodákra képes.

A húsleves elfogyott, s a két gyerek jelezte, hogy palacsintát szeretne. Sárgabaracklekvárral. A felnőttek rétest rendeltek, a magyarok gyerekei fagyit követeltek. Kihozták a palacsintát, s az asszony látta, hogy a ragacsos, sárga massza, amivel megtöltötték, egyike a legolcsóbb, gyümölcsöt távolról sem látott lekvárféléknek. Lesütötte a szemét, nem akart a pincérre nézni, aki szemrebbenés nélkül szolgálta fel a strandok színvonalán teljesítő desszertet. Nem átallanak ilyet felszolgálni a Gellért szálló mellett. Felháborítónak találta, de csak magában dühöngött, hiszen az amerikaiaknak fogalmuk sem volt, milyen az igazi magyar baracklekvár, az igazi magyar húsleves, és az igazi magyar rétes.

Szerencséjük volt, mert a szomszéd asztalokhoz egy előre bejelentett, harmincfős brazil társaság érkezett. Ők műsort is fizettek, igazi cigányzenészekkel, cimbalomma, bőgővel, hegedűvel. Magyarnóta volt, több is egymás után, egy éltesebb, ám annál szélesebben mosolygó, szőkére festett hölgy adta elő. Aztán jöttek a táncosok: egy férfi és egy nő, s csárdást roptak a braziloknak. A műsor utána prímás a magyarok asztalához is odament. Nótát? A nőnek a Kék nefelejcs jutott eszébe, amit az egyik szobatársától tanult még a középiskola elején, a kollégiumban. Azt se tudta végig, de az anyósa nagyon meghatódottan és biztos szövegtudással kapcsolódott az éneklésbe, így hát megúszta.

A vacsora lassan véter ért, s az amerikai rokon kérte a számlát. A vendégeink voltatok, mondta a feszengő magyar családnak.

Visszasétáltak a szállóhoz. A könnyű nyáresti szellő a kút oszlopai közt kergetőzött. Az idős asszony hosszan megszorította az amerikai nő kezét, s könnyes szemekkel búcsúzott tőle, a Távoli Rokontól és a gyerekeiktől. Mintha a harminc éve nem látott nővérét ölelné.

Nem kellett sokat várni a villamosra, s  a lapos kerekek is kibírták hazáig. A fészbukon még hetekig követték őket: Ausztria, Németország, Svájc, éttermek, múzeumok, koncertek: európai vakáció - s mindenütt a mosolygó amerikai család, két gyerekkel: egy fiúval és egy lánnyal.

]]>
Mon, 17 Apr 2017 19:01:00 +0200 16967_75546